Burak – właściwości i zastosowanie

Żywienie

Tak zwane super food zyskują sobie wielu zwolenników.

Chętnie sięgamy po jagody goji, nasiona chia czy inne pochodzące z odległych krajów składniki odżywcze mające suplementować naszą dietę. A przecież w Polsce też mamy nasze super food. Przykładem może być tutaj burak czerwony, którego wszyscy znamy i cenimy za cudowny smak. Jednak niewiele osób wie, że jest to prawdziwa skarbnica witamin oraz mikro i makro elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Skąd pochodzi burak?

Burak ćwikłowy wykorzystywany jest od dawna w tradycyjnej kuchni polskiej – przygotowujemy z niego zarówno przystawki, jak i dania główne. Wrósł on na tyle silnie w naszą tradycję, że często uważamy, iż jest to roślina europejska, pochodząca z naszego regionu. Jednak jak można przeczytać na portalu naturapluszdrowie.pl, buraki przywędrowały do Europy około 4000 lat temu z Bliskiego Wschodu. Obecnie uprawiany jest praktycznie na całym kontynencie.

Jakie właściwości prozdrowotne ma burak?

Jedzenie buraków polecane jest szczególnie osobom borykającym się z anemią, z uwagi na to, że jest to bogate źródło witamin takich jak A oraz witaminy z grupy B oraz mikroelementów – żelaza, potasu, wapnia i magnezu, ale także bardzo rzadko występujących w pożywieniu np. cezu czy rubidu. Jak pokazują badania, buraki nie zawierają bardzo dużych ilości żelaza, jednak substancje w nich zawarte pobudzają organizm do wytwarzania czerwonych krwinek.

W burakach ukryte są też silne, naturalne przeciwutleniacze, które nie tylko hamują procesy starzenia się organizmu, ale i sprawiają, że komórki ciała są lepiej dotlenione.

Buraki zawierają dużo kwasu foliowego, przez co polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż witamina ta pozwala na zminimalizowanie wystąpienia wad rozwojowych związanych z układem nerwowym.

Zastosowanie buraków

Buraki można stosować w różnych formach. Najpopularniejsze są w postaci przetworzonej – ugotowanej lub marynowanej. Warto jednak sięgnąć również po buraki surowe lub formie soku, który można przygotować samodzielnie lub kupić na stronie ekamedica24.pl.

Lost Password