Chcesz być zdrowy? Czytaj etykiety spożywcze

Żywienie

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać kupowania drogich produktów w specjalistycznych, ekologicznych sklepach. Wystarczy, że nauczymy się czytać etykiety spożywcze. Na jakie elementy powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie artykułów spożywczych?

Etykiety spożywcze

Etykiety powstały dla konsumentów, ponieważ ich rolą jest informowanie i ostrzeganie klienta.  Kupujący powinni odpowiednio z nich skorzystać, biorąc pod uwagę swoje zdrowie.  Producenci żywności umieszczają na artykułach wiele informacji na temat ich składu, terminu przydatności czy wartości odżywczych.  Dzięki umiejętnemu czytaniu etykiet możemy porównywać różne produkty.

Rozporządzenia Unii Europejskiej wymaga od producentów, by umieszczali wybrane informacje na opakowaniach. Nazwa produktu nie może wprowadzać klienta w błąd. Obowiązkiem producentów jest umieszczenie na etykiecie informacji takich jak: opis produktu, skład, nazwa i adres wytwórcy, instrukcja przygotowania oraz zalecenia dotyczące przechowywania artykułu.  We wszystkim tym, idealnie sprawdza się etykieciarka spożywcza.

Jak odczytać etykiety

W Polsce popularyzuje się moda na zdrowy tryb życia. Z tego powodu producenci idąc z duchem czasu wymyślają różne chwyty sprzedażowe, za pomocą reklam dotyczących zdrowych artykułów, niskokalorycznych i bogatych w wartości odżywcze. Jak umiejętnie odczytać informacje zawarte na etykiecie by nie wpaść w zasadzkę?

Pierwszą rzeczą na jaką zwracają klienci przy kupnie produktu jest skład. Należy wiedzieć, że producenci muszą podawać produkty w kolejności ich występowania zaczynając od największych. Warto o tym pamiętać przy zakupie mieszanek przypraw, gdyż w większości spotkamy sól na pierwszym miejscu. Przy pieczywie jest podobnie. Ciemne wypieki nie zawsze okazują się zdrowymi, dlatego powinno się zwracać uwagę, czy wysoko przetworzona mąka pszenna nie znajduje się na pierwszym miejscu. Chwytem marketingowym może być podanie przez producenta informacji, że produkt zawiera kwasy omega-3, lecz warto sprawdzić czy nie znajdują się one na ostatnim miejscu, co oznacza ich śladowe ilości. W składzie znajdziemy też informacje o alergenach, dodatkowych cukrach takich jak sacharoza czy fruktoza oraz o konserwantach. Porcja i kaloryczność produktu to kwestia w której producenci często oszukują. Takie sytuacje dotyczą najczęściej słodyczy i kalorycznych przekąsek. Duża zawartość białka nie jest tak szkodliwa dla naszego zdrowia jak węglowodany i tłuszcze którym warto się przyjrzeć. Przyglądając się węglowodanom należy uważać na to, czy nie pochodzą z cukru lub produktów wysoko przetworzonych.  Ilość cukru znajduje się w tabeli, natomiast przetworzonych artykułów należy szukać  w składzie. Kryją się pod postacią zbyt dużej zawartości mąki kukurydzianej, pszenicy czy syropu glukozo-fruktozowego.

Kupując artykuły spożywcze warto zwracać z informacji dostępnych na etykietach. Każdy z nas ma dostęp do wiedzy, w jaki sposób należy je czytać. Mimo to wielu z nas nieświadomie kupuje niezdrową żywność. Kupujmy odpowiedzialnie i nie dajmy się zmanipulować producentom.

Lost Password