W tradycyjnej odmianie musli to połączenie płatków śniadaniowych z mlekiem i wybranymi dodatkami. Do tych ostatnich należą orzechy, kandyzowane skórki cytrusów, migdały, różnego rodzaju suszone bądź świeże owoce. W takiej formie musli jest podawane w wielu zakątkach świata.
Ostatnimi czasy jest to popularny śniadaniowy patent także w Polsce. Grono zwolenników takiego rozwiązania rośnie, tym bardziej że każdy z nich może skomponować swoją własną mieszankę. Poza standardowymi składnikami czasami jest ona uzupełniana o produkty mniej lub bardziej zaskakujące. Dzięki nim musli można pokochać na nowo i urozmaicić sobie jeszcze bardziej pierwszy, zdaniem wielu najważniejszy, posiłek w ciągu dnia.
Musli bez mleka
Standardowym zamiennikiem mleka w musli jest jogurt naturalny. Konsumenci chętnie go wybierają z uwagi na niższą kaloryczność i sprzyjanie racjonalnej diecie. Z drugiej strony jeżeli ktoś nie zaprząta sobie głowy liczeniem kalorii, a szuka jakiejś odmiany, może płatki śniadaniowe uzupełnić swoim ulubionym serkiem. Jest gęstszy, więc zapewni uczucie sytości na dłużej. Niestety takie produkty często zawierają sporo cukru i konserwantów, podczas zakupów warto zwrócić uwagę na ich skład. Ciekawym sposobem urozmaicenia porannego musli jest zamiana tradycyjnego mleka na to pochodzenia roślinnego. Ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane, możliwości jest naprawdę sporo. Przy okazji poszukiwania ulubionych smaków dostarcza się organizmowi sporą dawkę wartościowych składników. Do musli można też dodać naturalnego soku owocowego, to rozwiązanie wymaga jednak kontroli kaloryczności. Sprawdza się, jeżeli sama mieszanka płatków i dodatków nie zawiera wiele cukru.
Ciekawe dodatki
Płatki musli dowolnie łączy się z różnymi składnikami. Poza najczęściej stosowanymi bakaliami i orzechami, w imię wzmocnienia organizmu dodaje się na przykład pestki słonecznika bądź dyni. Promotorzy świadomego odżywiania nie rezygnują także z ulubionych przypraw. Chociażby cynamon podkreśla smak i pozytywnie wpływa na odporność człowieka. W trosce o kubki smakowe można zastosować wiórki kokosowe, miód czy oliwę z oliwek. Możliwości są nieograniczone, wiele radości sprawiają już same próby kulinarne, do których warto zaprosić najmłodszych członków rodziny.