Jak dobrze wybrać olej kokosowy?

Żywienie

O oleju kokosowym zrobiło się głośno za sprawą jego dobroczynnych właściwości. Jego popularność spowodowała, że można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i internetowych, ale również zaczął się on pojawiać na sklepowych półkach dyskontów i marketów. Zanim jednak wrzucicie produkt do koszyka, dowiedzcie się, jak wybrać ten właściwy olej kokosowy.

Etykieta prawdę ci powie…

Przed zakupem słoika czy pojemnika z olejem, dokładnie przestudiujcie etykietę. To skarbnica tej wiedzy, która pomoże dokonać właściwego wyboru. Zwróćcie uwagę na następujące dane:

  • skład
  • rodzaj – ze względu na sposób tłoczenia
  • certyfikat
  • kraj pochodzenia
  • cena

Skład

Naturalny produkt poznamy po składzie, w którym olej z miąższu kokosa stanowi 100%. Wszelkie domieszki innych substancji zdradzają, że mamy do czynienia z artykułem niższej jakości.

Rafinowany i nierafinowany

Lepszym wyborem będzie olej kokosowy nierafinowany, ponieważ pozyskuje się go na zimno, zachowując przy tym większość jego cennych substancji, w tym antyoksydantów.

Olej rafinowany natomiast, jak sama nazwa wskazuje, powstaje na drodze rafinacji. Wysoka temperatura, jaka towarzyszy temu procesowi powoduje, że dobroczynne składniki produktu częściowo zostają utracone.

Certyfikat

Najpopularniejszy certyfikat określany jest przez sformułowanie „bio”, które oznacza, że rozważany przez nas olej kokosowy pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych. Mamy wówczas pewność, że kokosy wykorzystywane do produkcji oleju rosły m.in. bez „wspomagaczy” w postaci sztucznych nawozów.

Pochodzenie

Kraj, z jakiego pozyskiwany jest surowiec do stworzenia produktu to cenna informacja. Jeżeli producent nie udostępnia takich danych lub podaje, że składniki pochodzą z regionów, w których nie rosną palmy kokosowe, wówczas lepiej odłożyć produkt na półkę. Kraje, jakie znajdą się na etykiecie wysokiej jakości oleju z miąższu kokosa to: Sri Lanka, Indonezja, Filipiny oraz państwa z tamtych regionów.

Cena

Złożoność procesu pozyskiwania oleju kokosowego oraz jego koszty wpływają ostatecznie na cenę, stąd wysokiej jakości produkt nie będzie należał do tanich.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie?

Przyjrzyjcie się konsystencji i barwie produktu, ponieważ stan skupienia oleju kokosowego jest zmienny i uzależniony od temperatury jego przechowywania. Poniżej 25°C staje się płynny i prawie przezroczysty (im bardziej czysty, tym lepszej jakości) , powyżej zaś tej temperatury ma konsystencję stałą i przyjmuje barwę śnieżnobiałą.

Choć tego w sklepach nie sprawdzicie, warto zwrócić uwagę na zapach i smak. W przypadku produktu nierafinowanego olej będzie pachniał kokosowo i tak też smakował, natomiast olej rafinowany będzie pozbawiony zapachu.

Mamy nadzieję, że przy następnych zakupach, już uzbrojeni w wiedzę, wybierzecie właściwy olej kokosowy, który pozwoli Wam się cieszyć się pełnią jego dobroczynnych cech.

Lost Password