Musli na miarę indywidualnych potrzeb

Żywienie

Płatki zbożowe, suszone owoce oraz nasiona są źródłem wielu witamin i minerałów. Wszystkie te składniki znajdziemy w musli. Można je kupić w każdym sklepie.

Warto jednak spróbować skomponować mieszankę biorąc pod uwagę własne upodobania.

Musli różni się smakiem. Wpływają na to głównie jego składniki. Podstawowym i najważniejszym elementem składowym tego dania są płatki.
• Owsiane-najbogatsze i tłuszcze i białka. Najbardziej energetyczne. Jest to ich niewątpliwą zaletą. Po posiłku zawierającym płatki owsiane długo nie odczujemy głodu. Owies jest bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu oraz witaminy B1. Z tego względu przeznaczone są dla osób pracujących fizycznie i przemęczonych. Jest to idealny składnik do musli na odchudzanie.
• Kukurydziane – bezglutenowe. Są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz selenu. Z uwagi na to, że są lekkostrawne, mogą je spożywać osoby cierpiące na dolegliwości trawienne oraz dzieci.
• Jęczmienne – płatki te zawierają antyutleniacze, które przeciwdziałają nowotworom. Są lekkostrawne. Pomagają w odchudzaniu. Dzięki zawartości witamin B i E wpływają korzystnie na cerę, skórę oraz paznokcie.
• Żytnie – pomaga regulować przemianę materii. Zawiera duże ilości żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Podobnie jak musli jęczmienne bogate w witaminę B i E. Dodatkowo zawiera fluor.

Aby stworzyć smaczne i jednocześnie zdrowe śniadanie wybrane płatki należy połączyć z odpowiednimi dodatkami. Mogą to być dowolne owoce suszone, orzechy lub nasiona. Jedyne, o czym musimy pamiętać, to aby pochodziły z pewnych źródeł i nie były przetworzone.
• Figi – mają działanie przeczyszczające, więc należy zachować ostrożność, łącząc je z płatkami owsianymi.
• Daktyle – zawierają bardzo dużo cukrów, usprawniają trawienie.
• Rodzynki – bogate w witaminy z grupy B. Wpływają korzystnie na układ nerwowy.
• Śliwki – również dobrze wpływają na prace układu trawiennego. Zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom.
• Banany – działają łagodząco na żołądek. Polecane w niestrawności.
• Siemię lniane – najlepszy lek na choroby żołądkowe. Bogate źródło witaminy E.
• Orzechy – stanowią bogate źródło NNKT oraz witaminy E. Wpływają korzystnie na prace mózgu.

Komponując własne musli, warto wybrać te produkty, które pomogą nam w schorzeniach. Ponadto warto spróbować samemu suszyć owoce, wówczas otrzymamy dodatkową pewność co do ich jakości. Produktami, które bez problemu ususzymy za pomocą suszarki do owoców są jabłka, gruszki, banany. Są to owoce pochodzące z polskich sadów. Najtańsze w sezonie. Warto wtedy je ususzyć i dodawać do własnego musli przez cały rok.

Lost Password