Współcześnie coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowe odżywianie. Ludzie coraz większą wagę przywiązują do aktywności fizycznej oraz urozmaiconej, bogatej w składniki odżywcze diety. Coraz popularniejsi stają się również dietetycy, jednakże wciąż większość woli samodzielnie sporządzić dla siebie menu.
Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania, ponieważ mają za zadanie dostarczyć energii na cały dzień. Porządne śniadanie poprawia koncentrację i skupienie, samopoczucie, a także zwiększa witalność. Typowym śniadaniem wielu Polaków od zawsze był kubek kawy bądź herbaty oraz kanapki. Z czasem zaczęto odchodzić od tego stereotypu i wybierać bardziej zdrowe warianty, takie jak musli.
Co na śniadanie?
Dlaczego warto wybierać płatki śniadaniowe na pierwszy posiłek dnia? Odpowiedź jest prosta – danie te zawiera stosunkowo mało tłuszczów, natomiast jest bogate w węglowodany, które dostarczają dużo energii. Musli zwykle składa się z połączenia płatków (owsianych, kukurydzianych, granoli bądź wykorzystanie ich wszystkich) oraz dodatków. Tymi dodatkami mogą być suszone bądź kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy czy bakalie, a nawet kawałki czekolady. Taka mieszanka dostarczy organizmowi również wielu witamin, niezbędnych pierwiastków i minerałów. Musli śniadaniowe można zalać mlekiem lub jogurtem – osoby odchudzające się mogą wybrać odtłuszczone mleko bądź jogurt naturalny. Wówczas posiłek będzie niskokaloryczny i skąpy w tłuszcze. Dodatkowo dostarczymy organizmowi dawkę m.in. wapnia. Śniadanie jest być może jedynym daniem w ciągu całego dnia, kiedy niektórzy decydują się na spożywanie mleka. Przedstawione składniki produktu można opisać w skrócie:
- płatki – posiadają dużą ilość błonnika, który dodatkowo zapewnia uczucie sytości aż do następnego posiłku. Przyspiesza pracę jelit oraz je oczyszcza. Płatki zbożowe zawierają magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B. Poprawiają odporność oraz funkcjonowanie wielu różnych narządów wewnętrznych
- bakalie i orzechy – są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, głównie E i z grupy B. Wzbogacają smak musli, można wybrać ulubiony rodzaj orzechów
- owoce – dodają płatkom słodyczy, posiadają niezwykle dużo witamin i minerałów, a także wspomnianego wcześniej błonnika
- mleko bądź jogurt – dostarcza witaminy D oraz wapnia
Aby śniadanie było jeszcze zdrowsze, warto do mieszanki zakupionej w sklepie dodać kilka składników kupionych osobno, bądź całkowicie wykonać musli od podstaw. W tym celu można zmieszać jogurt naturalny z garścią płatków kukurydzianych, garścią płatków owsianych oraz łyżką rodzynek i orzechów. Do całości należy wkroić ulubione owoce,najczęściej wybierane są truskawki, jagody, maliny i banany. Do smaku warto dodać odrobinę miodu i cynamonu, które nie tylko wzbogacą smak, ale i dostarczą kolejnych substancji odżywczych.