Kminek rzymski to jedna z najstarszych znanych przypraw. Przyprawa ta bardzo popularna jest na wschodzie, gdzie jest głównym składnikiem napoju jal-jeera. Hindusi stosują go na rozgrzanie lub orzeźwienie, w zależności od pogody.
Kminek poprawia metabolizm oraz wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, tłuszczu oraz glukozy. Liczne badania wykazały, że kminek mielony zmniejsza obwód brzucha i wagę, a dodatkowo także obniża poziom cukru we krwi oraz polepsza profil lipidowy organizmu.
Przeprowadzono eksperyment na 88 kobietach które podzielono na dwie grupy. Wszystkie osoby miały ten sam jadłospis, z różnicą, że pierwsza grupa kontrolna otrzymywała do jogurtu 3 gramy zmielonego kminku rzymskiego, zaś druga nie. Okazało się, że kobiety, które spożywały dodatkowo kminek straciły na wadze przeciętnie dwukrotnie więcej niż panie, które nie otrzymywały kminku. Dodatkowo tkanka tłuszczowa została niemal 3-krotnie zmniejszona!
Przepis na napój odchudzający:
- 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
- 3 szklanki wody
- sok z jednej cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
Sól zmieszaj z sokiem z cytryny. Do dzbanka dodaj wodę, sok z cytryny, imbir, kminek oraz porwaną miętę.