Najzdrowszy napój świata

Zdrowie

Istnieje wiele zdrowych napojów, które z całą pewnością pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jednakże za najlepszy uchodzi woda kokosowa, która nie tylko ma w sobie nie tylko ogromną ilość składników odżywczych, jakie są niezbędne dla organizmu, ale także wyrównuje poziom wody. Woda kokosowa sprawia, że wyrównuje się również poziom elektrolitów a także zostaje przywrócona równowaga chemiczna w organizmie.

Woda kokosowa a osocze ludzkie – niesamowite podobieństwo

Woda kokosowa cechuje się składem, który jest prawie identyczny z osoczem krwi ludzkiej. Zaskakujące jest to, że można ją bezpośrednio podawać do obiegu krwi. Już od kilku lat znajduje się w kroplówkach. Ciekawostką jest to, że znalazła zastosowanie w czasie walk na Pacyfiku w okresie II wojny światowej. Wówczas to rannym żołnierzom, przetaczano do organizmu właśnie wodę kokosową.

W chwili, kiedy woda kokosowa zostanie poddana procesowi fermentacji wówczas staje się świetnym probiotykiem. Zawiera w swoim składzie o wiele większą ilość pożytecznych bakterii aniżeli jogurt, a dodatkowo wiele enzymów. Jej działanie przebiega na poziomie komórkowym, a także znakomicie uzupełnia niedobory energetyczne.

Zalety i właściwości kefiru z wody kokosowej

Dlaczego warto sięgnąć po kefir z wody kokosowej? Posiada on wielką ilość zalet zdrowotnych, a przede wszystkim polecany jest osobom które są osłabione. Z całą pewnością świetnie sprawdzi się również dla rekonwalescentów, a także osób z chorobami autoimmunologicznymi które są spowodowane nieprawidłową pracą jelit. Po kefir sięgnąć powinny osoby borykające się z nowotworowymi, po kuracjach antybiotykowych, czy też z zaburzeniami wchłaniania oraz przyswajania składników odżywczych.

Jak samodzielnie zrobić kefir?

Aby przygotować kefir potrzebujemy młodego kokosu koloru zielonego. Należy odkroić jego czubek, a następnie pozwolić, aby z jego wnętrza skapała woda. Następnie do wody kokosowej dodajemy starter do fermentacji mlekowej. W ostatniej kolejności pozostawiamy go w ciepłym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Lost Password