Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?

Żywienie

Śniadanie jest bezsprzecznie najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Jest niezbędne do spędzenia aktywnego dnia, gdyż otrzymujemy z niego energię do działania. Śniadanie może wpłynąć na nasz nastrój i to od niego zależy czy nasz dzień będzie aktywny, czy może będzie nam się chciało spać. Po dobrze zbilansowanym posiłku stajemy się bardziej wydolni w pracy, odporniejsi na niekorzystne działanie stresu oraz różne choroby. Zdrowe śniadanie to bardzo istotna kwestia, ważna nie tylko dla diety dzieci, ale i osób dorosłych. Po dobrze sporządzonym śniadaniu jesteśmy silniejsi, a nasze samopoczucie jest bardzo dobre. Taki posiłek zapewnia nam uczucie sytości na wiele godzin.

Dobrze, jeśli nasze śniadanie stanowi około trzydziestu procent całościowego zapotrzebowania na energię w ciągu dnia. Powinno być ono przede wszystkim różnorodne. Powinno zawierać wiele składników odżywczych, między innymi węglowodanów, białek, a także tłuszczy w niedużej ilości.

Z czego zdrowe śniadanie powinno się składać?

Najlepiej, jeśli zaczniesz wybierać na śniadanie pieczywo pełnoziarniste, gdyż zawiera ono dużą dawkę witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Na ten posiłek idealnie sprawdza się ser biały z warzywami, ser żółty, wędlina, pasta jajeczna, a także ryba wędzona. Z tych składników warto korzystać na zmianę. Koniecznie pamiętajmy o dodaniu do nich warzyw takich jak rzodkiewka, cykoria, szczypiorek, pomidora. W codziennej diecie warto również sięgać po musli. Można je spożywać na przykład co drugi dzień na przemian z pieczywem. Dobrze, jeśli musli jest zrobione przez nas własnoręcznie i użyjemy do jego przygotowania płatków wielozbożowych. W tym celu możemy wykorzystać takie składnika jak płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki gryczane, otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki pszenne, migdały, suszone owoce, orzechy.

Taka mieszanka pozwoli nam uzyskać wysoko energetyczne i pożywne śniadania, w których znajdziemy dużą ilość błonnika, witamin i minerałów. Oprócz tych składników do domowego musli można użyć świeżych owoców takich jak jagody, truskawki czy banany, pomarańcze. To, czego użyjemy, zależy od aktualnego sezonu. Nieradzi się spożywać gotowych mieszanek musli, gdyż zawierają one dużo cukru oraz soli.

Lost Password