Produkty bogate w wapń

Żywienie

Wapń to jeden z najważniejszych minerałów w organizmie człowieka. Jest jednym z głównych składników kości i zębów. Jego niedobór może prowadzić do poważnych chorób, takich jak osteoporoza. Należy jednak pamiętać, że nie tylko niedobór, ale i nadmiar wapnia jest szkodliwy. Dlatego ważnym jest, aby dostarczać go do organizmu w odpowiednich ilościach.

Zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z naszym wiekiem. Im jesteśmy starsi, tym więcej wapnia powinniśmy dostarczać do organizmu. Zapotrzebowanie kobiet i mężczyzn w wieku 19-50 lat wynosi 1000 mg wapnia dziennie. Po 51 roku życia zwiększa się u obu płci i wynosi 1300 mg. Jest inne również w przypadku kobiet w ciąży. Ciężarne kobiety poniżej 19 roku życia powinny spożywać 1300 mg wapnia dziennie. W przypadku pań powyżej 19 roku życia, zapotrzebowanie wynosi 1000 mg. Informacje te pomogą nam dobrać odpowiednie do stosowania w codziennej diecie produkty oraz ich ilość.

Jakie produkty zawierają wapń?

Mleko – to jedno z najpopularniejszych źródeł wapnia. Zawiera 125 mg wapnia w 100 gramach produktu. Szklanka mleka pozwala dostarczyć aż jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na wapń. Weganie mogą zdecydować się na mleko sojowe, wzbogacone o wapń, które zawiera 120 mg tego minerału.

Soja – to bardzo bogaty w wapń produkt. W 100 g soi znajduje się aż 240 mg wapnia. Poza wysoką zawartością wapnia, soja ma też szereg innych zalet. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów, które mogą łagodzić objawy menopauzy oraz obniżać poziom ciśnienia i cholesterolu.

Sezam – zawiera aż 975 mg wapnia w 100 g. Jego nasiona nie tylko mają świetny smak, lecz także mnóstwo zdrowotnych właściwości. Zawierają białko, a także witaminy z grupy B, A oraz E. Są bogatym źródłem błonnika oraz minerałów, takich jak potas, fosfor i magnez.

Płatki owsiane – ze wszystkich produktów zbożowych, to właśnie one są jednym z najbogatszych w wapń. 100 g płatków zawiera 54 mg minerału. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz wpływa na szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.

Natka pietruszki – 193 mg wapnia w 100 g pietruszki to świetny wynik. Zawiera ona także żelazo oraz witaminę C i Beta-karoten, dzięki czemu dobrze wpływa na wzrok i cerę. Pietruszka pomaga także w trawieniu, wspiera wątrobę i pracę nerek.

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego funkcjonowania organizmu i profilaktyki zdrowotnej. Jednak liczenie wapnia, magnezu, białka i kalorii potrafi być męczące i czasochłonne. Dlatego możemy naszą dietę uzupełnić odpowiednimi suplementami, jak Calperos. Jest on dobrym źródłem wapnia (więcej informacji na: https://calperos.pl/o-wapniu), który wzmocni nasz układ kostny i pozwoli uchronić się przed wieloma chorobami kości, jak np. osteoporoza.

Lost Password