Od kilku dni drapało cię w gardle. Zauważyłeś zmiany w kaszlu, który męczy cię w dzień i w noc. Przestało drapać, skończyło się uczucie podrażnienia, w zamian pojawiło się wrażenie zatkania przez flegmę, której jednak ani razu ni udało ci się wykrztusić.
Jeśli z kaszlem suchym walczyłeś przy pomocy środków łagodzących, takich jak np. syrop z babki lancetowatej lub tradycyjne mleko z miodem i masłem, teraz potrzebujesz substancji ułatwiających wykrztuszanie. Nie powinieneś bezczynnie czekać na rozwój wypadków, gdyż spływająca po ścianach gardła wydzielina znajdzie swoje miejsce w dolnych drogach oddechowych i skończy się zapaleniem oskrzeli lub płuc.
Dobry syrop wykrztuśny pomoże w walce z chorobą
Możesz wybrać z wielkiej oferty farmacji. Zadbaj tylko o to, by używany przez ciebie syrop na pewno posiadał substancję o działaniu wykrztuśnym. Najlepiej, jeśli to mocny i skuteczny środek, zalecany nawet na mukowiscydozę, jak Ambroksol, Mucosolvan czy Flavamed. Gdybyś jednak wolał poszukać w jeszcze większej aptece natury, znajdziesz wiele prostych i skutecznych środków, które możesz mieć pod ręką nawet w swojej kuchni.
Dwie najskuteczniejsze substancje prosto z twojej kuchni
Najprostszy zabieg możesz wykonać od ręki. Znakomitym środkiem wykrztuśnym i odkażającym jest chlorek potasu, czyli najzwyklejsza sól kuchenna. Wystarczy urządzić solidną płukankę z roztworu wodnego, by móc odkrztusić flegmę zalegającą wewnątrz dróg oddechowych. Równie skuteczny będzie miód, prawdziwy dar natury, który oprócz swojego działania przeciwzapalnego podrażni błonę śluzową i pozwoli wydobyć wydzielinę z gardła. Należy go stosować po rozpuszczeniu w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Zażyty z odrobiną cynamonu przed zaśnięciem pozwoli przespać noc bez napadów kaszlu.
Naturalne produkty od lat leczą kaszel. Nie zapomnij o tych sojusznikach
Można połączyć miód z innymi składnikami. Dodany do naparu z imbiru lub lukrecji wzmocni swoje wykrztuśne właściwości. Z egzotycznych roślin warto wymienić bazylię azjatycką, której dobroczynne działanie jest znane i cenione na wschodzie. Listę roślin ułatwiających wykrztuszanie uzupełniają swojskie nazwy: mięta, tymianek, czosnek, anyż (koper włoski) i cebula.