Tarczyca – niewielki gruczoł, bardzo ważny dla zdrowia. Jak poprawić jej pracę?

Zdrowie

Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy zaburza pracę całego organizmu. Zbyt mała lub zbyt duża produkcja hormonów tarczycy powoduje wiele negatywnych skutków w samopoczuciu oraz funkcjonowaniu komórek.

Niedoczynność czy nadczynność?

Objawami niedoczynności tarczycy są wole oraz przerost gruczołu tarczowego, mogą występować również guzki. Ponadto przy niedoczynności pojawiają się zaburzenia koncentracji, zapominanie, męczliwość, przybieranie na wadze, anemia, niedosłuch i wiele innych objawów. Przy nadczynności tarczycy również mogą występować guzki na gruczole, poza tym nerwowość, chudnięcie, przyspieszone bicie serca lub zaburzenia rytmu serca. W celu dokładnej diagnozy należy wykonać badanie poziomu TSH- hormonu przysadki mózgowej.

Co wpływa na pracę tarczycy?

Jeżeli mamy do czynienia z niedoczynnością tarczycy, może to znaczyć, że pracę tarczycy zaburza zbyt wysoki poziom rtęci. Rtęć jest zawarta w rybach, spożywając je, dostarczamy do organizmu właśnie ten pierwiastek. Często z niedoczynnością zmagają się kobiety po menopauzie, jest to związane z wysokim poziomem estrogenu lub niskim poziomem progesteronu. Kobiety stosujące hormonalną terapię zastępczą także mogą mieć do czynienia z tym problemem.

Pracę tarczycy zaburza wysoki poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. Poza tym niedobory niektórych substancji odżywczych również wpływają na jej pracę.

Jak można wspomóc pracę tarczycy?

Po pierwsze najlepiej wyeliminować z diety pewne produkty spożywcze, które zmuszają tarczycę do ciężkiej pracy. Należy unikać soi i oleju lnianego, które mają podobne działanie do estrogenów, które prowokują tarczycę do produkcji większej ilości hormonów. Poza tym lepiej nie spożywać surowych warzyw kapustnych i orzeszków ziemnych, ponieważ zawierają one goitrogeny- substancje hamujące wchłanianie jodu. Ważne jest, aby wyeliminować z diety ryby, które zawierają dużo rtęci. Powinno się zrezygnować z jedzenia nabiału, glutenu, kofeiny, cukru, sztucznych słodzików, a także owoców cytrusowych i czerwonego mięsa.

Zalecane są ziemniaki, pomidory, ponieważ zawierają witaminę A, która aktywuje hormony tarczycy. Niezbędne jest dostarczanie do organizmu jodu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Można sięgnąć po gotowe preparaty z jodem np. Kelp, Jodadrop, Jod Activ. Mięso, jaja, rośliny strączkowe zawierają tyrozynę, która aminokwasem potrzebnym do produkcji hormonów tarczycy. Zalecane jest dostarczanie selenu wraz z pożywieniem, jego dobrym źródłem są orzechy brazylijskie.

Lost Password