Wyciskarka do owoców i warzyw czy sokowirówka – co wybrać?

Zdrowie

Picie świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych to sposób na poprawę cery, dostarczenie organizmowi witamin, mikroelementów oraz substancji odżywczych w lekkostrawnej i pysznej formie.

Możesz w ten sposób podnieść odporność całej rodziny, zastąpić sokiem posiłek, oczyścić organizm z toksyn, a nawet zahamować rozwój choroby. Zanim przygotujesz sok, zapewne zadasz sobie pytanie, jaki sprzęt bardziej się sprawdzi-sokowirówka czy wyciskarka do soków? Zapoznaj się z poniższym poradnikiem.

Zalety i wady sokowirówki

Główną i niestety jedyną zaletą sokowirówki jest jej cena. Sprzęt kupisz, zamykając się w kwocie 200 zł. Jeśli masz całkowicie zrezygnować z wyciskania soków, bo czujesz się zniechęcona zaporową ceną wyciskarki wolnoobrotowej (która jest co najmniej kilkakrotnie wyższa), warto mieć pod ręką jakikolwiek sprzęt. Jednak wyciskając soki z użyciem sokowirówki, tracisz cenne składniki odżywcze w procesie szarpania miąższu na tarce. Na przykład witamina C bardzo szybko się wytraca, by ją zachować musimy spożywać surowe warzywa i owoce niemalże po wyjęciu z ziemi. Wadą sokowirówki jest to, że spore części owoców i warzyw się marnują, bo nie jest precyzyjnym sprzętem.

Zalety i wady wyciskarki do soków

Jedyną wadą wyciskarki do soków jest jej wysoka cena, a zatem mniejsza dostępność, bo nie każdy może sobie na nią pozwolić. Jednak z wysoką ceną idą w parze określone korzyści. Dzięki wolnym obrotom i technologii miażdżenia, warzywa i owoce wytracają minimum wartości odżywczych. Ponadto precyzja wyciskarki do soku sprawia, że odpad to tylko ciężkostrawne elementy owoców i warzyw, bez miąższu i wartościowych cząstek oraz soku. W wyciskarce możesz pozyskiwać sok z warzyw liściastych, jak jarmuż, sałata, szpinak-możliwości są nieograniczone. W przypadku sokowirówki to niemożliwe.

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

Surowe warzywa i owoce zachowują najwięcej witamin i składników odżywczych. Większość z nich ulatnia się w procesie gotowania, smażenia, siekania, rozdrabniania. Juicing traktowany jest jako metoda leczenia, która hamuje rozwój chorób. Regularne picie świeżo wyciskanych soków zmniejsza ryzyko nowotworów, poprawia naszą witalność, dodaje energii. Stanowi wspaniałe zwieńczenie treningu.

Lost Password