Zdrowe gotowanie

Żywienie

Duża ilość pracy i pośpiech w codziennym życiu nie sprzyjają zdrowiu ludzi. Często jadamy na mieście fast foody, ponieważ nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego i zdrowego posiłku w domu. Warto zadbać o kilka kwestii, dzięki którym łatwiej i szybciej przygotujemy zdrowe posiłki. Pomogą one zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Nie bez znaczenia będą także dla naszego portfela, ponieważ gotowanie w domu jest sporo tańsze niż jedzenie w restauracjach.

Zrób zdrowe zakupy

Aby zacząć zdrowo gotować należy najpierw zadbać o produkty w naszej kuchni i lodówce. Wybierając się na zakupy wybieraj dużo warzyw (zwłaszcza sezonowych), owoców i roślin strączkowych. Kupuj tylko pełnoziarniste produkty zbożowe i kasze. Zdrowe dla naszego organizmu są także orzechy, pestki i nasiona, które warto mieć w swojej kuchni każdego dnia. Należy unikać produktów zawierających cukier, np. słodzone jogurty. Dobrym rozwiązaniem jest dodawanie do potraw zdrowych ziół i przypraw. Jeśli dużo pracujesz możesz wyznaczyć sobie na zakupy jeden dzień w tygodniu. Dobrze jest wcześniej zaplanować posiłki na cały tydzień i kupić produkty, które będą potrzebne. Niektórzy preferują bardziej spontanicznie przyrządzać posiłki. Wówczas należy zawsze mieć produkty, z których przygotujemy coś zdrowego i pysznego. Każdy z nas na pewno preferuje inne posiłki i warto ułożyć menu zgodne ze swoim smakiem. Pyszne dania będą zjadane chętniej i przestaniemy sięgać po fast foody. Nie kupuj słodyczy lub wysoko przetworzonych dań. Jeśli nie będziesz ich mieć w swojej lodówce lub szafkach istnieje mniejsze ryzyko ich spożycia.

Przygotowanie dań

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie posiłków na kilka dni lub przynajmniej na jeden dzień wcześniej. Należy jeść regularnie, ponieważ tylko to pozwoli zachować nam szczupłą sylwetkę i uniknąć chorób. Nawet warzywa lub owoce na koktajl warto przygotować dzień wcześniej a rano tylko użyć blendera. Ułatwi i przyspieszy to wszystkie czynności wykonywane rano. Przygotowując sałatkę warto wcześniej pokroić wszystkie składniki, a sos przygotować w małym pojemniczku i dodać go przed zjedzeniem. Dobrym rozwiązaniem na przygotowanie zdrowych i pysznych dań są garnki do gotowania na parze. Potrawy przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, co z pewnością będzie atutem dla osób na diecie. Wielkość garnka można dobrać do swoich potrzeb. Jeśli gotujemy tylko dla siebie wystarczy mały garnek np. o pojemności 1,8 litra. Dla dużej rodziny znajdziemy w ofercie garnki o pojemności 3 litry. Ułatwieniem w kuchni będą także szybkowary, które pozwolą przygotować dania w szybszy sposób bez przypalania.

Lost Password