Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia- powinno dostarczyć nam energii na kilka pierwszych godzin funkcjonowania, pobudzić nasz metabolizm, dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i minerały.
Zdrowe śniadanie może więc mieć nieco większą wartość kaloryczną od innych posiłków, pod warunkiem, że składa się z bogatych w składniki odżywcze produktów.
Pomysł na śniadanie
Dobry pomysł na śniadanie to musli lub płatki śniadaniowe- te wysokiej jakości dostarczą nam odpowiednie ilości błonnika i witamin. Jednak jeśli zależy nam, by rzeczywiście był to zdrowy produkt, niezbędne jest dokładne przeanalizowanie składu. Gotowe musli często zawierają duże ilości zbędnego cukru lub innych słodzików, środki konserwujące, barwniki czy sztuczne aromaty. Chcąc wybrać najlepszy dla zdrowia wyrób, zwłaszcza musli dla dzieci, powinniśmy szukać takich o prostym, naturalnym składzie. Najbardziej pożądane składniki to wszelkiego rodzaju ziarna zbóż, np. owies, będący źródłem błonnika, cennych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Odpowiednie są również orzechy i suszone owoce. Podobnymi kryteriami powinniśmy kierować się wybierając płatki śniadaniowe. Podstawą jest prosty, naturalny skład i ograniczenie do minimum cukru (im dalej na liście składników, tym lepiej). Najzdrowsze będą płatki z pełnego ziarna zbóż- są najbogatsze w błonnik i witaminy.
Takie zdrowe śniadanie możemy też z powodzeniem wykonać sami domu. Wystarczy zmieszać płatki owsiane z ulubionymi bakaliami. Idealnym słodzikiem będą owoce, świeże lub suszone. Jeśli preferujemy bardzo słodkie posiłki odpowiedni będzie również naturalny miód lub ksylitol. Domowe musli można upiec w piekarniku (warto dodać wtedy miód jako spoiwo), ugotować na mleku lub zmieszać z jogurtem i zostawić na noc w lodówce, by zmiękły.
Domowe musli dla dzieci można przygotować w postaci zdrowych batoników- z pewnością sięgną po nie chętniej, sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły. Wykonamy je łącząc płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i pokrojone w drobną kostkę suszone owoce przy pomocy miodu lub rozgniecionego na gładką masę banana. Tak przygotowaną masę formujemy na blaszce w niewielkie batoniki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu można udekorować je odrobiną ciemnej czekolady.