Każda przyszła mama wie, jak istotne jest zdrowe odżywianie podczas ciąży – dbamy przecież nie tylko o siebie, ale także o malucha, który ma się urodzić. Nie bez powodu mówi się też, że „jemy za dwoje” – w tym stanie organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze i witaminy. Jednym z ważniejszych składników mineralnych niezbędnych w czasie ciąży jest magnez.
Magnez dla zdrowia mamy i dziecka
„Życiodajny pierwiastek”, jakim jest magnez, jest potrzebny zarówno kobiecie, jak też dziecku, którego się spodziewa. Dla dziecka jest on ważny szczególnie ze względów rozwojowych: pomaga w prawidłowym kształtowaniu się układu kostnego oraz odpornościowego. W przypadku zdrowia mamy magnez w ciąży odgrywa szereg ról, które przyczyniają się do jej właściwego przebiegu i szczęśliwego zakończenia, czyli porodu:
- wzmacnia kości,
- reguluje pracę serca, poziom cholesterolu i ciśnienie,
- wzmacnia mięśnie macicy i reguluje ich skurcze,
- wspomaga odporność,
- uczestniczy w syntezie węglowodanów i białek, dostarczając energię do komórek,
- zapewnia prawidłową krzepliwość krwi,
- działa przeciwzapalnie,
- zapewnia regenerację komórek,
- pomaga zapobiegać migrenom,
- oddziałuje na układ nerwowy i bierze udział w biosyntezie serotoniny, zatem wpływa na nastrój.
Jak organizm reaguje na niedobór magnezu?
Niedobór magnezu w ciąży może spowodować co najmniej nieprzyjemne dolegliwości. Przede wszystkim brak magnezu może powodować nadciśnienie, w tym specyficznym czasie wyjątkowo niebezpieczne – wywołuje bowiem stan przedrzucawkowy, który może prowadzić do niewydolności nerek i wątroby, a nawet mózgu i układu nerwowego, zaś w dalszej konsekwencji – do śmierci. Oznaką braku magnezu są także skurcze i osłabienie mięśni, w tym mięśni macicy. Niedostateczne kontrolowanie skurczów macicy może natomiast doprowadzić do przedwczesnego porodu. Niedobór magnezu często objawia się też nieregularnym rytmem snu i nadmiernym rozdrażnieniem oraz przemęczeniem. Organizm jest mniej odporny nie tylko na wirusy czy bakterie, ale również na stres.
Produkty bogate w magnez
W zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości magnezu dużą rolę odgrywa dobrze zbilansowana dieta. Posiłki kobiety w ciąży powinny zatem obfitować w takie produkty, jak np. płatki owsiane i otręby pszenne, orzechy, pistacje i migdały, fasolę i groch, banany, kakao i czekoladę (najlepiej tę klasyczną, gorzką). Jednak – jak czytamy na https://www.magneb6.pl/Dla%20kogo%20magnez/rola-magnezu-w-ciazy – magnez zawarty w produktach spożywczych jest przyswajalny tylko w 50%. Warto zatem sięgnąć po sprawdzone suplementy diety, np. Magne B6. W ciąży, kiedy zapotrzebowanie organizmu na magnez jest o ok. 35% większe, tego rodzaju produkty pomagają utrzymać właściwą równowagę i zapewnić zdrowy rozwój dziecka. Nie należy przy tym zapominać, że suplementy i dieta powinny iść ze sobą w parze – stosowanie farmaceutyków zamiast zdrowego odżywiania nie jest najlepszym pomysłem.