Tiamina, znana powszechnie jako witamina B1 uczestniczy w wielu procesach odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W jaki sposób dostarczać ją na co dzień w wymaganych ilościach? Najlepiej wraz z produktami spożywczymi, które są obecne w naszej codziennej diecie.
Odpowiedzialna za prawidłowy przebieg procesów energetycznych, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni serca witamina B1 jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. Tiamina rozpuszcza się w wodzie i jest przez nas spożywana każdego dnia – nie zawsze jednak w odpowiednich ilościach. Aby ustrzec się przed awitaminozą, grożącą m.in. zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, musimy wzbogacić naszą dietę o produkty zawierające witaminę B1. Zalecana dzienna dawka dla dorosłego człowieka mieści się w przedziale 1,3-2,2 mg. W czym zatem możemy ją znaleźć?
Witamina B1 występuje w codziennej diecie w różnorodnych produktach spożywczych. Szczególnie bogate są w nią produkty zbożowe, takie jak np. pieczywo pełnoziarniste, płatki śniadaniowe, kasze czy brązowy ryż. Drugim z najważniejszych źródeł tiaminy są różne rodzaje mięsa (w szczególności wieprzowina) oraz ryby. Ponadto dostarczymy ją organizmowi, spożywając kiełki soi, szparagi, brukselkę czy szpinak – a także orzechy. Wśród owoców witamina B1 występuje głównie w awokado, mandarynkach, arbuzie i porzeczkach. Warto pamiętać, że wszelka obróbka produktów zawierających tiaminę może przyczynić się do znacznego spadku ich wartości odżywczych.
Dzięki temu, jak powszechna w zróżnicowanej diecie jest witamina B1, większość z nas w naturalny sposób dostarcza swojemu organizmowi jej odpowiednią dawkę. W związku z tym, że nie jest ona kumulowana w organizmie, doprowadzenie do stanu hiperwitaminozy jest wręcz niemożliwe. Na niedobór tiaminy najczęściej cierpią wegetarianie oraz osoby unikające produktów zbożowych. Jej utrudnione wchłanianie, następujące w jelicie cienkim, najczęściej dotyka osoby nadużywające alkoholu. Warto mieć na uwadze, że spożywanie dużej ilości węglowodanów znacznie zwiększa nasze zapotrzebowanie na tę witaminę.