Musli to płatki, najczęściej owsiane, z bakaliami, orzechami i owocami. Stanowi podstawę śniadań w wielu domach ze względu na wartości odżywcze i bogate walory smakowe. Dietetyczność zależy od dodatków i ilości poszczególnych składników. Dodatek świeżych owoców sprawia, że musli może stać się prawdziwą bombą witaminową!
Musli na śniadanie?
Szczególnie popularne wśród dzieci są płatki śniadaniowe z dodatkiem ciepłego lub zimnego mleka. Zazwyczaj zawierają one mnóstwo cukru. Jeśli chodzi natomiast o dietetyczny posiłek, warto zamiast mleka dodać do płatków jogurt naturalny. Świeże owoce nadadzą śniadaniu charakteru i smaku, a przede wszystkim będą dobrym rozpoczęciem dnia.
Skąd wziął się pomysł?
Podobno taki rodzaj śniadania wymyślił jeden z lekarzy pochodzący ze Szwajcarii dla pacjentów. Pożywny posiłek miał dostarczać wielu ważnych elementów odżywczych i być urozmaiceniem w stosunku do nudnych i niesmacznych kanapek.
Dziś sklepowe półki uginają się pod ciężarem licznych śniadaniowych propozycji – jednych bardziej, innych mniej dietetycznych. Warto podkreślić, że mimo wszystko musli, w zależności od dodatków, nie zawsze jest zdrowe – liczy się przecież:
- sposób sporządzenia posiłku,
- ilość dodanego cukru w poszczególnych składnikach,
- waga porcji,
- zawartość tłuszczu w bazie, jaką stanowi mleko czy jogurt naturalny.
Takie aspekty często decydują o kaloryczności i wartości spożywanego posiłku i nie wolno ich bagatelizować.
Czasami dodatek oleju palmowego czy czekolady sprawia, że ze zdrowego śniadania tworzy się deser o wysokiej liczbie kalorii. Dlatego zawsze przed dokonaniem wyboru należy dokładnie przeczytać skład produktu, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Najlepiej jest zrobić musli samodzielnie i dobrać składniki według uznania – bo przecież śniadanie powinno nam przede wszystkim smakować.
Jak zrobić zdrowe musli?
Wystarczy wziąć dobre płatki owsiane, wsypać mieszankę ulubionych suszonych lub świeżych owoców, dodać naturalnego jogurtu – i mamy zdrowe musli. Wszystko zależy od gustu i sezonu – latem idealnie sprawdzą się do tego świeże truskawki czy porzeczki. Zimą można zdecydować się na dodatek w postaci mrożonych owoców, które są dostępne w każdym sklepie.
Wówczas można mieć pewność, że posiłek będzie pożywny, zdrowy i, przede wszystkim, wyjątkowo smaczny!