Dieta w sporcie

Żywienie

Do niedawna dieta sportowa była lekceważonym i zaniedbywanym elementem przygotowania sportowca. Obecnie odpowiednio dobrana dieta i suplementacja stanowi istotny czynnik w treningu i w życiu zawodnika. Badania wykazały, że prawidłowe żywienie sportowca wpływa na  osiąganie lepszych wyników sportowych niezależnie od uprawianej dyscypliny sportowej.

Prawidłowo opracowana dieta pomaga zawodnikowi w efektywnej regeneracji organizmu, wpływa na poprawę wyników sportowych oraz zmniejsza ryzyko kontuzji i chorób.

Przed ważnymi zawodami przestrzeganie diety żywieniowej ma ogromne znaczenie. Turniej Czterech Skoczni jest imprezą narciarską, która w kalendarzu skoczka ma pierwszoplanowe miejsce.

Turniej Czterech Skoczni wymaga odpowiedniego przygotowania zawodników, jest to priorytet dla każdej reprezentacji. Zainteresowanie kibiców dotyczy nie tylko samych wyników konkursu, przebiegu zawodów, ale także skoczków narciarskich, ich przygotowań, treningu oraz diety żywieniowej.

Zasady żywieniowe

Turniej Czterech Skoczni wymaga opracowania planu żywieniowego dla skoczka narciarskiego, jest harmonogram dnia, czyli, w jakich godzinach odbywa się trening. W zależności od ilości czasu przeznaczonego na wysiłek fizyczny, prawidłowa dieta sportowa powinna zawierać:

  1. odpowiednią ilość białka, która jest niezbędna do budowania tkanki mięśniowej,
  2. odpowiednią ilość płynów, która pomaga w osiąganiu optymalnej wydolności,
  3. odpowiednie rodzaje tłuszczów i węglowodanów

Dieta musi być stosowanie zbilansowana i zindywidualizowana. Powinna być tak opracowana, aby zapobiegała niedoborom składników pokarmowych. Niewystarczająca ilość kalorii może na przykład powodować podatność na choroby i urazy, opóźnienie tempa wzrostu. Zbyt małe spożycie cynku powodować może zaburzenia wzrostu tkanek i spadek odporności oraz problemy skórne. Braki żelaza prowadzą do niedotlenienia mięśni, mniejszej odporności na stres. Niedobór wapna skutkuje skurczami i osłabieniem mięśni. W zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej zmienia się podaż kalorii, białka, węglowodanów i witamin.

Są jednak zasady niezmienne, które obowiązują sportowców zgodnie z międzynarodowymi wytycznymi żywieniowymi.

Zestawy produktów stanowiące podstawę diety sportowca

  1. Owoce i warzywa, które stanowią bogactwo witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Są podstawą odporności organizmu oraz wspomagają wydolność organizmu.
  2. Produkty zbożowe i ziemniaki. Wybór powinien dotyczyć ziarna z wysoka zawartością węglowodanów złożonych, które stanowią paliwo przy wyczerpującym treningu.
  3. Produkty bogate w białko, należy włączyć do diety chude mięso, drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe oraz nabiał.
  4. Zdrowe tłuszcze i oleje to oleje roślinne ( rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), tłuste ryby, orzechy oraz nasiona. Pomagają zwiększyć możliwości regeneracyjne organizmu.

Lost Password