Witaminy zdrowe, ale z umiarem i z odpowiednich źródeł

Żywienie

Już samo słowo „witaminy” kojarzy się pozytywnie i zdecydowanie z pozytywnym wpływem na zdrowie. Mimo to ludzki organizmie nie znosi ani niedomiaru, ani nadmiaru witamin. Ponadto bardzo istotne jest to w jaki sposób witaminy organizmowi dostarczamy – czy przy pomocy farmaceutyków lub suplementów, czy też poprzez spożywanie naturalnych produktów.

Natomiast niezbędne witaminy znajdują się nie tylko w owocach, warzywach i zbożach ale również w produktach mięsnych. Na przykład witaminy A, E, D i K rozpuszczalne są w tłuszczach. Witamina C kojarzy się nam z kwasem, choć niekoniecznie kwaśne warzywa lub owoce zawierają jej więcej niż te mniej kwaśne.

Gdzie i jakie witaminy?

Witaminy A najlepiej jest szukać w wątróbce, jajach i maśle. Znajdziemy ją również w niektórych warzywach i owocach. Wpływa dobrze na wzrok, wygląd skóry i niektórych błon śluzowych. Należy stosować ją z umiarem, bowiem w nadmiarze może okazać się trująca.

Witaminy B stanowią grupę od B1 do B17. Dodają energii, wpływają pozytywnie na system nerwowy. Niestety organizm ich nie magazynuje, toteż należy je uzupełniać na bieżąco. Znajdziemy je między innymi w pieczywie pełnoziarnistym. Jednak przy większym niedoborze warto jest skorzystać z naturalnych suplementów.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest przede wszystkim antyoksydantem, dlatego niezbędny jej zasób chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach i warzywach, wtedy jest najłatwiej przyswajalna przez organizm. Oprócz cytrusów odpowiedni zapas witaminy C znajdziemy w: cebuli, chrzanie, natce pietruszki, dziej róży i czarnej porzeczce.

Witamina D tym się wyróżnia, że może być tworzona w organizmie ludzkim pod wpływem działania promieni słonecznych. Witaminę D znajdziemy miedzy innymi w wątrobie, jajach, serach, olejach roślinnych i produktach mlecznych. Witamina D może działać przeciwko nadciśnieniu, chorobom serca i alergiom. Również pozytywnie wpływa na wzmocnienie mięśni.

Witamina E jest przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem. Przeciwdziała zakrzepom i stresom. Odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Nazywana jest „witaminą młodości”, gdyż opóźnia starzenie się skóry. Najwięcej witaminy E znajdziemy w nasionach zbóż, kiełkach, orzechach laskowych i oleju słonecznikowym.

Witamina K – przede wszystkim jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi. Można witaminę K znaleźć między innymi w warzywach liściastych, roślinach strączkowych, pomidorach, truskawkach i oleju sojowym.

Spożywając witaminy pamiętajmy o ich odpowiednich dawkach.

Lost Password