Acerola – niezastąpione źródło witaminy C

Żywienie

lekarz

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się owoc, który jest uważany za najbogatsze źródło witaminy C. Kilka sztuk aceroli ma zawartość odpowiadającą kilogramowi cytryn! Ten drogocenny owoc w zupełności pokrywa dzienną dawkę witaminy C, dlatego warto wypróbować sięgnąć po niego już dziś!

Czym jest acerola?

Acerola jest nazywana inaczej wiśnią z Barbados – pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej owoce są kwaśne i delikatne, co sprawia, że najczęściej pojawia się nie w surowej formie, ale jako składnik popularnych suplementów. Acerola to najlepsze naturalne źródło witaminy C, jakie możemy sobie wyobrazić. Dlaczego jej obecność jest tak ważna w naszym organizmie? Spełnia wiele kluczowych funkcji, jednak do najważniejszych z nich należy zaliczyć wzmocnienie naturalnej odporności organizmu, poprawę krążenia oraz działanie przeciwnowotworowe. Jej niedobór może powodować brak apetytu, ból mięśni oraz uczucie nadmiernego znużenia. Acerola szybko i skutecznie pozwala wyrównać poziom witaminy C w organizmie. Może być ona suplementowana w formie tabletek, pastylek do ssania lub proszku, dodawanego do przyrządzanych napojów. Na rynku dostępny jest również sok z jej owoców – nie należy on jednak do ulubionych przysmaków osób suplementujących witaminę C.

Acerola w posiłkach

W ten sposób płyn może być także składnikiem posiłków oraz deserów. Acerola to również bogate źródło karotenoidów oraz antocyjanów, które słyną przede wszystkim z silnych właściwości przeciwutleniających. Oprócz tego wzmacniają narząd wzroku oraz stymulują prawidłową pracę serca. Ponadto owoc aceroli to również cenne źródło niacyny, tiaminy, ryboflawiny, fosforu oraz żelaza. Naturalne pochodzenie produktu sprawia, że jest on łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. O jego suplementację należy zadbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Lost Password