Dla większości tran jest niesmaczną substancją, która straszy żółtym odcieniem. Dziś jest on dostępny także w formie kapsułek, które posiadają wszystkie najważniejsze właściwości. Dlatego zażywanie tranu jest ważne w profilaktyce zdrowotnej.
Tran i jego właściwości
Zawiera w sobie tłuszcze nasycone, które pozyskiwany jest między innymi w wątroby rekina lub innych ryb. Jest wspierany dla osób, które zmagają się w nadciśnieniem lub chorobami serca. Tran pomaga wzmocnić odporność. Podczas okresu jesienno-zimowego posiadamy braki witaminy D z powodu niewystarczającej ekspozycji organizmu na światło, którego w tych okresie jest mało. Dlatego należy też ograniczyć jego spożywanie latem, aby nie dopuścić do jego przedawkowania. Jest dobrym suplementem diety, gdyż pozwoli uzupełnić wszystkie braki witamin i minerałów. Tran także ułatwia wapnienie kości i wzmacnia system odpornościowy. Ponadto pozytywnie wpływa na wzrok, dzięki zawartości witaminy A. Oprócz tego ma pozytywnym wpływ na skórę i enzymy wątrobowe. Ułatwia także przyswajanie fosforu i wapnia. Jest polecany zwłaszcza dla dzieci i kobiet po menopauzie.
Wpływ witamin zawartych w tranie
Tran posiada wysoką zawartość witaminy A i D. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają regenerująco na tkanki i pomaga w ich odbudowie. Ponadto wpływa na regulację gospodarki tłuszczowej w organizmie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, dzięki nasyconym tłuszczom. Działa także kojąco na choroby serca. Dzięki zawartości witaminy A wpływa na stan włosów i paznokci. Posiada także właściwości łagodzące jeśli chodzi o trądzik i zmiany skórne. Jest stosowany jako wspomagacz przy leczeniu oparzeń i odmrożeń. Zawartość witaminy D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Wpływa także na prawidłową mineralizację zębów. Witamina E zawarta w tranie chroni przed chorobami układu krążenia. Opóźnia także procesy starzenia zarówno skóry jak i organizmu. Jednym z ważniejszych przeciwwskazań do zażywania tranu jest terapia antybiotykowa. Nie powinny go przyjmować także osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe.